onderhoud
Katoenen tenten worden al honderden jaren gebruikt en hebben door de jaren heen hun duurzaamheid en weerstand tegen weer en wind bewezen. Maar net als al het andere heeft een katoenen tent onderhoud nodig, niet alleen om hem er schoon uit te laten zien, maar ook om hem waterdicht en ademend te houden.
Onderhoud van katoenen tenten
Regelmatige reiniging en nabehandeling van uw katoenen tent verlengt de levensduur van de tent. Factoren zoals vocht, UV-stralen en in de lucht zwevende deeltjes van planten en schimmelsporen dragen allemaal bij aan de achteruitgang van tentdoek, maar met de juiste zorg hebben deze factoren weinig invloed op de levensduur van uw glamping-tent.
Een glamping-tent is groot en om eerlijk te zijn, grondig schoonmaken is best een grote klus, maar je kunt een heel eind komen door zichtbaar vuil op het zeildoek te verwijderen zodra het verschijnt. Dit voorkomt dat er zich schimmel en meeldauw ophoopt in het tentdoek, wat moeilijk te verwijderen is.
Lokaal schoonmaken is echter niet voldoende. Wij raden u aan om uw tent minimaal één keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt te geven. Dit kan bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen gebeuren. Maar vergeet niet de tent pas in te pakken als deze weer 100% droog is.
Nadat de tent is schoongemaakt, raden we aan deze te behandelen met een materiaal dat het dekzeil een nieuw leven geeft en de waterafstotende en ademende eigenschappen ervan verbetert.
Hoe maak je je glamping-tent schoon?
Gebruik voor het schoonmaken van een glamping-tent een waterslang, emmer, zachte borstel of spons en een mengsel van witte azijn en water.
- Meng vier delen water en een deel witte azijn. Je kunt ook voorgemengde tentreinigers kopen, maar de azijnmix is goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen.
- Begin nu met een grove reiniging met een zachte borstel om stof en ander oppervlaktevuil te verwijderen
- Spoel de tent af met de waterslang
- Nu is het tijd voor het azijnmengsel. Afhankelijk van hoe hoog uw tent is, moet u deze mogelijk demonteren om toegang te krijgen tot het dak.
- Herhaal indien nodig stap vier
- Laat de tent 100% drogen alvorens het dekzeil opnieuw te behandelen.
Herbehandeling
Door de tent volgens de bovenstaande methode te reinigen, wordt een deel van de voorbehandeling weggewassen die de tent had toen deze werd afgeleverd. Het is daarom belangrijk om het te behandelen met een waterdichtmakend middel om ervoor te zorgen dat de tent waterafstotend blijft.
Hiervoor heb je wat waterdichtingsmiddel, een spuitfles en een waterslang nodig.
De meeste waterdichtmakende producten werken het beste op een droge tent. Maar lees de gebruiksaanwijzing van het gebruikte product.
- Spuit nu het gehele tentoppervlak in met het product naar keuze.
- Laat het materiaal drogen en herhaal het proces.
- Zodra de tent droog is, kan deze worden opgeborgen.
opslag
Mijten, muizen en schimmels zijn de drie grote gevaren als je tent niet op een grasveld staat. Volg deze eenvoudige tips en voorkom nare verrassingen bij het uitpakken van uw tent na de winter.
Maak je tent schoon voordat je hem opbergt
Grasresten en grond bevatten vocht dat na verloop van tijd schimmel vormt. Zorg er dus voor dat je je tent van binnen en van buiten schoonmaakt voordat je hem opbergt. Hiervoor is een vochtige doek met zeep voldoende.
Zorg ervoor dat je tent droog is - kurkdroog
Alle tentelementen moeten droog zijn voor het inpakken. Het dekzeil, het grondzeil en de scheerlijn. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk dit is. Als u de tent niet droog kunt inpakken, dient u deze binnen 24 uur uit te pakken om te drogen.
Houd het hoog en droog
Bewaar de tent op een droge, koele en vorstvrije plaats en vermijd vochtige kelders. Als je de tent in een garage opbergt, moet je hem van de grond halen om te voorkomen dat hij bij een overstroming nat wordt en muizen minder makkelijk bij de tent kunnen komen.